Zobena kaša s jabukom i cimetom

Zobena kaša zasitan je i zdrav doručak kojeg osobno često pripremam. Može se kombinirati i sa šumskim voćem, grčkim jogurtom, … kombinacije su raznolike. Uvrštavanjem zobene kašice u svoju jutranju rutinu puno ćete napraviti za svoj organizam, ali i za liniju.

DSC_0777-2-2

Odličan je izvor energije i nutrijenta ujutro, a super stvar je što nas dugo drži sitima. Zobene pahuljice su odličan izvor vlakana, ugljikohidrata, proteina i vitamina B skupine. Također sadrži tiamin, magnezij, fosfor, cink, mangan, selen i željezo.

Zob sadrži topljiva i netopljiva vlakna. Topljiva vlakna pomažu snižavanju kolesterola i stabilizaciji razine glukoze u krvi. S druge strane, netopljiva vlakna pokreću probavu, sprječavaju zatvor i poboljšavaju opće zdravlje crijeva.

Zobenu kašu stvarno nije problem skuhati, no toliko je često radim da sam poželjela objediniti sve kombinacije koje sam do sada s njom napravila na jednom mjestu. Hm, a kada bolje razmislim, zapravo mi je u početku moje “zobenokašne” doručak karijere ista bila čak i bljutasta, sve dok je nisam naučila ispravno skuhati – tako da, bez obzira da li ste novi u kuhanju kašice za doručak ili je na meniju često, vjerujem da će vam ovaj post biti koristan.


 

Recept

 

Sastojci (za 2 osobe):

  • 550 ml mlijeka (zobeno, bademovo, ili obično kravlje)
  • 110 g zobenih pahuljica (npr. Mlina Pukanić)
  • 2 žličice chia sjemenki
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žlica meda ili agavinog sirupa
  • 2 manje jabuke
  • Malo badema, po želji

DSC_0185-2-2

DSC_0187-2-2

 


 

Priprema:

 

Chia sjemenke namočite u 2 žlice vode i ostavite da nabubre dok vi kuhate kašu.

DSC_0201-2-2

Mlijeko stavite grijati u veći lonac, da zakipi (no pazite da ne prekipi). Zatim dodajte zobene pahuljice.

DSC_0228-2-2
Dodajte cimet, dobro promiješajte, smanjite malo vatru da tek umjereno krčka. Kuhajte kašu narednih 15-tak minuta. Za to vrijeme nasjeckajte jabuke na kockice, pa po želji dio jabuka dodajte u kašu da malo omekšaju.

DSC_0218-2-2

Kuhajte dok se kaša ne zgusne do željene gustoće i višak tekućine ispari. To obično traje sveukupno 15-20 minuta, sve ovisi o gustoći koju želite postići i o veličini pahuljica koje koristite. Ako koristite sitnije pahuljice, kaša će biti gotova i za do 10 minuta.

DSC_0239-2-2
Pred kraj kuhanja, u kašu dodajte chia sjemenke te promiješajte. Maknite s vatre pa dodajte med ili agavin sirup. Dodajte ostatak sjeckanih jabuka, te malo sjeckanih badema po želji. Dobar tek!

 


 

Savjet više:

 

  • Što se tiče mlijeka koja se mogu koristiti za kuhanje zobene kaše – kaša će biti najkremastija ako koristite kravlje mlijeko. Ja ne koristim kravlje nego uglavnom zobeno i bademovo jer mi najviše odgovaraju. Najlošiji okus mi je od svih isprobanih mlijeka kaša imala sa sojinim mlijekom, kojeg baš ne preporučam za ovu namjenu.
  • Za kuhanje kaše možete koristiti i grube, veće pahuljice, ali i one sitnijeg tipa (one će se prije skuhati i dati kremastiji rezultat). Super su mi i sitne pahuljice iz Lidla, jeftine su a s njima je kaša prije gotova.
  • Svojoj kaši možete dodavati stvarno najrazličitije dodatke – tako jedan dan možete napraviti gore opisanu zobenu kašicu s jabukom i cimetom, drugi dan sa šumskim voćem. Također može se napraviti i verzije s kakaom ili malo rastopljene čokolade, za čokoladnu verziju. Još jedna kombinacija su i bademi i grčki jogurt. Možete pustiti mašti na volju 🙂
  • Po želji možete u kašicu dodati i pola mjerica whey proteina, ako to koristite i pazite na unos proteina. Nemojte doduše pretjerati s količinom jer prah zgusne još više kašu. Whey dodajte nakon što je kaša kuhana, nemojte termički dugo obrađivati proteine da ne denaturiraju.
  • Ponekad napravim i hladnu, “večer prije” verziju zobene – navečer namočim 50 g pahuljica u oko 200 ml jogurta, dodatm chia sjemenke i sve promiješam. U poklopljenoj staklenci ili zdjelici držim u hladnjaku preko noći, a ujutro prebacim u zdjelu za posluživanje, dodam još malo mlijeka da ne bude pregusto i voće po želji! Odlična stvar po ovim ljetnim vrućinama i kada nemate ujutro vremena za pripremanje doručka!

 

Neke od ostalih tipova kašice koje sam radila:

DSC_3392-2
Zobena kaša sa šumskim voćem
DSC_2891-2 obj
Zobena kaša s grčkim jogurtom i bademima
DSC_0259
Zobena kaša s jabukom i kakaom
20170223_092228-2
Zobena kaša s kiwijem i šumskim voćem

Leave a comment