Zobena kaša zasitan je i zdrav doručak kojeg osobno često pripremam. Može se kombinirati i sa šumskim voćem, grčkim jogurtom, … kombinacije su raznolike. Uvrštavanjem zobene kašice u svoju jutranju rutinu puno ćete napraviti za svoj organizam, ali i za liniju.
Odličan je izvor energije i nutrijenta ujutro, a super stvar je što nas dugo drži sitima. Zobene pahuljice su odličan izvor vlakana, ugljikohidrata, proteina i vitamina B skupine. Također sadrži tiamin, magnezij, fosfor, cink, mangan, selen i željezo.
Zob sadrži topljiva i netopljiva vlakna. Topljiva vlakna pomažu snižavanju kolesterola i stabilizaciji razine glukoze u krvi. S druge strane, netopljiva vlakna pokreću probavu, sprječavaju zatvor i poboljšavaju opće zdravlje crijeva.
Zobenu kašu stvarno nije problem skuhati, no toliko je često radim da sam poželjela objediniti sve kombinacije koje sam do sada s njom napravila na jednom mjestu. Hm, a kada bolje razmislim, zapravo mi je u početku moje “zobenokašne” doručak karijere ista bila čak i bljutasta, sve dok je nisam naučila ispravno skuhati – tako da, bez obzira da li ste novi u kuhanju kašice za doručak ili je na meniju često, vjerujem da će vam ovaj post biti koristan.
Recept
Sastojci (za 2 osobe):
- 550 ml mlijeka (zobeno, bademovo, ili obično kravlje)
- 110 g zobenih pahuljica (npr. Mlina Pukanić)
- 2 žličice chia sjemenki
- 1 žličica cimeta
- 1 žlica meda ili agavinog sirupa
- 2 manje jabuke
- Malo badema, po želji
Priprema:
Chia sjemenke namočite u 2 žlice vode i ostavite da nabubre dok vi kuhate kašu.
Mlijeko stavite grijati u veći lonac, da zakipi (no pazite da ne prekipi). Zatim dodajte zobene pahuljice.
Dodajte cimet, dobro promiješajte, smanjite malo vatru da tek umjereno krčka. Kuhajte kašu narednih 15-tak minuta. Za to vrijeme nasjeckajte jabuke na kockice, pa po želji dio jabuka dodajte u kašu da malo omekšaju.
Kuhajte dok se kaša ne zgusne do željene gustoće i višak tekućine ispari. To obično traje sveukupno 15-20 minuta, sve ovisi o gustoći koju želite postići i o veličini pahuljica koje koristite. Ako koristite sitnije pahuljice, kaša će biti gotova i za do 10 minuta.
Pred kraj kuhanja, u kašu dodajte chia sjemenke te promiješajte. Maknite s vatre pa dodajte med ili agavin sirup. Dodajte ostatak sjeckanih jabuka, te malo sjeckanih badema po želji. Dobar tek!
Savjet više:
- Što se tiče mlijeka koja se mogu koristiti za kuhanje zobene kaše – kaša će biti najkremastija ako koristite kravlje mlijeko. Ja ne koristim kravlje nego uglavnom zobeno i bademovo jer mi najviše odgovaraju. Najlošiji okus mi je od svih isprobanih mlijeka kaša imala sa sojinim mlijekom, kojeg baš ne preporučam za ovu namjenu.
- Za kuhanje kaše možete koristiti i grube, veće pahuljice, ali i one sitnijeg tipa (one će se prije skuhati i dati kremastiji rezultat). Super su mi i sitne pahuljice iz Lidla, jeftine su a s njima je kaša prije gotova.
- Svojoj kaši možete dodavati stvarno najrazličitije dodatke – tako jedan dan možete napraviti gore opisanu zobenu kašicu s jabukom i cimetom, drugi dan sa šumskim voćem. Također može se napraviti i verzije s kakaom ili malo rastopljene čokolade, za čokoladnu verziju. Još jedna kombinacija su i bademi i grčki jogurt. Možete pustiti mašti na volju 🙂
- Po želji možete u kašicu dodati i pola mjerica whey proteina, ako to koristite i pazite na unos proteina. Nemojte doduše pretjerati s količinom jer prah zgusne još više kašu. Whey dodajte nakon što je kaša kuhana, nemojte termički dugo obrađivati proteine da ne denaturiraju.
- Ponekad napravim i hladnu, “večer prije” verziju zobene – navečer namočim 50 g pahuljica u oko 200 ml jogurta, dodatm chia sjemenke i sve promiješam. U poklopljenoj staklenci ili zdjelici držim u hladnjaku preko noći, a ujutro prebacim u zdjelu za posluživanje, dodam još malo mlijeka da ne bude pregusto i voće po želji! Odlična stvar po ovim ljetnim vrućinama i kada nemate ujutro vremena za pripremanje doručka!
Neke od ostalih tipova kašice koje sam radila: